Fridays for future i grönsakslandet

Vart var du i fredags när miljoner människor gick ut och demonstrerade för klimatet, demonstrerade för att makthavare ska våga att agera på den kunskap som sen länge finns om människans negativa påverkan på biosfären?

Grönsaksodling – en politisk handling

Jag var i grönsakslandet tillsammans med min fru och skördade mat till vårt hushåll och vår kursgård. Det är inte alla som har kraft eller karisma att samla 100 000-tals människor omkring sig, vissa som jag t.ex. får vissa dagar nöja mig med att samla några 100 närodlade ekologiska potatisar. Var och en efter sin förmåga.

Sen 70talet när jag var tonåring, har jag varit intresserad av politik och kopplingen mellan politiskt ställningstagande och livsstil. Hur påverkar din uppfattning av världen dina vardagsval? Hur kommer det du vet och det du vill till uttryck i vardagen? Hur får vi de stora frågorna att vara i samklang med de små?

”Jag tror att många andra än jag har erfarenheten av att det inte är så lätt att ha samklang mellan det vi vet och det vi gör.”

En liten handling jag och min fru Vivian har envisats med år ut och år in är att odla en del av vår mat. Vissa år är vi nästan självförsörjande och andra år är det bara ett litet komplement till kosthållet. Odlandet har alltid varit en politisk handling, ett ställningstagande, ett arbete för att leva ett liv som hänger ihop med det vi vet, handlingar där vi försöker att dra ett litet strå av hållbarhet till stacken.

Från tanke till handling

Jag tror att många andra än jag har erfarenheten av att det inte är så lätt att ha samklang mellan det vi vet och det vi gör. Det kan båda vara vår egen tröghet, men sen ingår vi alltid i större system (organisationer och samhällsstrukturer) som vi bara har ett begränsat inflytande på.

Ofta kan det gå lång tid från det att jag får en ide eller insikt till det har ett vardagsuttryck, det är en tröghet mellan tanke och handling, eller tankar är helt enkelt snabbare än den materiella vekligheten. Jag tänker: det skulle vara kul, hållbart och livskvalitetshöjande att äta hemodlad ekologisk potatis (det tar bara en bråkdel av en sekund att tänka…). Men först måste det finnas ett ställa att odla den på, timing… Projektet bör startas på våren, det behövs sättpotatis, ogräsrensning, bevattning m.m. Potatisen behöver kanske 90 dagar till att växa i. Sen efter den något krångliga processen, blev tanke till konkret materiell verklighet, vi sitter vid matbordet och äter hemodlad ekologisk potatis.

”Men det är där vi lurar oss själva igen och igen, det sättet vi har blivit vana att räkna pengar på tar hänsyn till ett otroligt begränsat antal av de faktorer som faktiskt är i spel”

Andra processer kan vara mycket mera svårrodda. Det kan krävas mer samverkan och interaktion med större system och andra folk och därmed blir det mycket mera komplext än att odla sina egna potatisar.

Är det lönsamt att ställa om?

Men är det lönt att odla sina egna grönsaker? Gör det någon skillnad? Det är säkert inte lönsamt i pengar, jag tror att det är dyra grönsaker om man räknar in min timlön m.m. Men det är där vi lurar oss själva igen och igen, det sättet vi har blivit vana att räkna pengar på tar hänsyn till ett otroligt begränsat antal av de faktorer som faktisk är i spel: All fin motion odlingen gav (”hälsovinst”), vi odlade tillsammans och det var väldigt trevligt (social och relationell ”vinst”), det smakar så himla gott och är vackert under tiden odlingen pågår (vad kallar vi det? Estetisk och kulinarisk ”vinst”?), ökad biologisk mångfald, alla organismer, insekter, maskar, fåglar, möss och katter som trivs i odlingen (biologisk ”vinst” eller ekosystem ”vinst”?), kul att bjuda vänner och kursister på hemodlad potatis, kul att samarbeta med naturen för att få mat (mening med livet ”vinst”).

”Kanske är dessa små, små steg för hållbarhet lönsamma på ett annat plan än den kortsiktiga ekonomiska vinsten.”

Sen är det alla saker som inte hände på grund av vår odling, de grönsaker vi odlade och äter blev inte besprutade, konstgödslade eller bidrog till monokultur någon annanstans, de blev inte transporterade (ok, men bara 65 meter i skottkärra) osv.

Kanske är dessa små, små steg för hållbarhet lönsamma på ett annat plan än den kortsiktiga ekonomiska vinsten. De ekonomiska kalkylerna är ofta ganska endimensionella och det är sällsynt att man räknar in kostnaden för kommande generationer i kalkylerna, eller vad det gav för lycka, välbefinnande och livskvalitet.

Det är lätt att drunkna i de stora frågornas storhet, så hur kan vi bryta ner hållbarhetsfrågorna till vardagshandlingar som kan ge oss ökad livskvalitet utan att det är på bekostnad av någon annan. Och till vardagshandlingar som minskar våra fotavtryck på denna fantastiska planeten som vi av någon outgrundlig anledning bor på.

Ett av våra små steg är att odla ekologisk till vår kursgård. 

Av Anders Fabricius
Fabricius Resurs

Ekologiskt, Ekonomi, Fridays for future, Hållbara förändringar, Klimatkrisen, Resursgården, Trädgårdsodling, Vardagshandlingar

Kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Captcha loading...

Fabricius Resurs AB
info@fabriciusresurs.se
Org.nr. 556266-4812

Huvudkontoret
Ulriksfors 435
833 93 Strömsund
Tel. 0730 78 68 22

Malmökontoret
Lugna gatan 12, lgh 1101
211 60 Malmö
Tel. 0702 81 11 42

Gilla oss på Facebook och LinkedIn

© Copyright Fabricius Resurs AB