Hur fan tänker folk egentligen?

Har du någon gång varit i en situation där du tänkt: – Hur fan tänker folk egentligen? Varför kan inte folk agera mer vuxet? I det här videoklippet och blogginlägget beskriver Kristian Stålne varför man bör läsa hans bok ”Vuxen men inte färdig. Vuxenutveckling – stadier av komplexitet och mening”. Och vad ska man med vuxenutveckling till?

Varför bör man läsa boken Vuxen men inte färdig?

Har du någon gång varit i en situation där du tänkt: – Hur fan tänker folk egentligen? Varför kan inte folk agera mer vuxet? Det kanske är någon jobbig kollega, det kanske är kommentarsfältet på Facebook eller någon politiker eller bekant.

Svaret från den här boken [Vuxen men inte färdig] är att vi inte alla har kommit lika långt i vår personliga utveckling. Vi kan inte tänka lika komplext. Och vi kan inte agera lika vuxet. Den här boken och de här teorierna förklarar hur komplext vi kan tänka och hur komplext vi kan agera. Genom att läsa boken, får man en bättre förståelse för hur människor fungerar mer eller mindre komplext. Man kan också få en bättre förståelse för hur man själv fungerar.

Vart i boken kan man lära mer om detta?

Boken är uppdelad i tre delar och den första delen är en självbiografisk beskrivning av min egen utvecklingsresa. Genom att följa den kan det trigga egna reflektioner kring hur man själv tänker och hur man själv utvecklas. Ju bättre man förstår sig själv, desto bättre förstår man andra.

I den andra delen som beskriver teorierna från vuxenutvecklingsfältet, så är det fram för allt avsnittet om jagutveckling som är användbart för att förstå hur människor tänker. Jag går igenom stadie för stadie, från låg komplexitet till högre och högre komplexitet, och förklarar har man fungerar på de respektive stadierna. Hur världen ser ut, hur man förstår sig själv och hur man förstår hur andra fungerar, på det stadiet. Man kan då följa det och det kan ge insikter, dels om hur folk fungerar i allmänhet, men också hur man själv har fungerat tidigare, hur man fungerar nu men kanske också lite mer komplexa förhållningssätt.

Den här typen av insikter kan vara en god väg för att växa vidare som människa, för vi är inte färdigvuxna.

Tack till Kristian Stålne för denna presentation av hans bok Vuxen men inte färdig: Vuxenutveckling – stadier av komplexitet och mening. Utgiven av Fabricius Resurs 2018. Du kan läsa mer på Kristians hemsida www.komplexitet.se Boken kan köpas här på vår hemsida samt på de stora nätbokhandlarna (Bokus och Adlibris), du kan även fråga efter den i din lokala bokhandel eller bibliotek. Och tack till Mette Korsmoe Koverberg som gjort all layout och illustrationer till boken, bland annat illustrationen med de olika stadierna som används i detta inlägg.

Bok, Jagutvecklingsteori, Komplexitet, Kristian Stålne, Mening, Mette Korsmoe Koverberg, Personlig utveckling, Stadier, Stadieteorier, Tänka, Utvecklingsresa, Världsbild, Videoklipp, Vuxen men inte färdig, Vuxenutveckling, Vuxenutvecklingspsykologi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Captcha loading...

Fabricius Resurs AB
info@fabriciusresurs.se
Org.nr. 556266-4812

Resursgården
Ulriksfors 435
833 93 Strömsund
Tel. 0730 78 68 22

Gilla oss på Facebook och LinkedIn

© Copyright Fabricius Resurs AB