Boken Nuets himmel ger förnyat hopp

Var detta allt? Gymnasieläraren och mindfulnessinstruktören Hans Kernell har ägnat de senaste 23 åren åt meditation och mindfulness, men kände att han inte riktigt kom vidare. Efter att ha läst boken ”Nuets himmel, att förverkliga medvetandets väsen genom ordlös bön och meditativ fördjupning” av den danska meditationsläraren Jes Bertelsen har mysteriet öppnat sig igen. Läs Hans recension av boken här.

Hans recension av Nuets himmel av Jes Bertelsen

Utan förväntningar började jag bläddra i denna bok, Nuets himmel. Efter att ha ögnat igenom boken kände jag en längtan att läsa boken och försöka förstå. Förståelsen kom från mitt hjärta, något som kändes bekant och lockande som jag hade upplevt och kände igen. Det väcktes en stark längtan till det Jes Bertelsen beskriver. Vissa delar kändes som poesi. Här finns en lärare, vägledare som kan föra mig vidare. Till vad då? Till mitt hjärta? Till upplysningen? Jag vet inte till vad men den väckte en längtan i mig. Det känns som Jes Bertelsen beskriver i boken hur en blind som under många år av förberedelser skall genomgå en ögonoperation för att bli seende men som aldrig har kunnat se. Den blindes längtan till något som han aldrig har upplevt men kunnat ana.

Boken är en beskrivning om att vägen till seende finns och det gav mig verkligen ett hopp.

Jag har under de senaste 23 åren ägnat mig åt meditation och mindfulness för att hitta min essens. Under senare tid känns det som att jag inte kommer någon vart. Var detta allt? Nej tack vare denna bok har mysteriet öppnat sig igen. Tack för det! Boken ger mig hopp om att ge mig ut på öppet hav, i en båt som är byggt på mina gamla mönster, drömmar och livserfarenheter, utan färdriktning och mål. Den ger mig modet att försöka släppa taget om båtens konstruktion och innehåll och istället flyta iväg på den vida oceanen.

Hans Kernell

Hans Kernell är gymnasielärare och mindfulnessinstruktör. Han är även utbildare i ”Drömmen om det goda”, en ideell förening, politiskt och religiöst oberoende, vars syfte är att ge barn, elever, lärare och rektorer metoder för att utveckla ett eget förhållningssätt för att hitta lugn och ro.

Om Jes Bertelsen och hans författarskap

Så vem är denne Jes Bertelsen? Han är idéhistoriker, meditationslärare och författare. Sedan 1982 har han varit ledare för Vækstcenteret i Danmark, som är ett försök till att grundlägga en icke-dogmatisk och icke-religiös andlig träning i en modern kontext. 1989 träffade han – och blev elev till – den tibetanska buddhistiske Dzogchen läraren Tulku Urgyen Rinponche.

”I sina böcker och sin undervisning strävar Jes Bertelsen efter att integrera Dzogchens synsätt och praktik, så som han har lärt sig dem av Tulku Urgyen, i den västerländska kulturens kontext. Samtidigt som han hyser stor respekt för det traditionella förhållningssättet till Dzogchen, betonar han behovet av att erkänna och inkorporera den västerländska kulturens fundamentala landvinningar såsom demokrati, jämställdhet mellan könen och vetenskaplig forskning, liksom insikterna från den västerländska filosofin och djuppsykologin.


Jes Bertelsen betonar att hans syfte inte är att etablera en ny skola för Dzogchen. På senare år har Dzogchen introducerats i många sammanhang i Väst, och han känner att hans böcker kanske kan erbjuda inspiration till andra grupper och individer genom att visa hur de på Vækstcenteret i Danmark gick till väga genom att erkänna och delvis växa utifrån sina västerländska rötter samtidigt som man hade mandat från en autentisk tibetansk linjehållare.”

Citatet är hämtat ur Karl Antz, appendix ”Dzogchen i Väst”, i boken Nuets himmel av Jes Betelsen (2017).

Tack till Hans Kernell för recensionen av Nuets himmel. Och hoppas att fler finner inspiration i boken och upptäcker Jes Bertelsen och hans författarskap. Tack även till Jes Betelsen för inspiration och för att vi fått möjlighet att utge boken på svenska. Boken kan även köpas på Bokus, Adlibris och andra bokhandlare eller fråga efter den på ditt lokala bibliotek.

Bok, Bokrecension, Drömmen om det goda, Dzogchen, Dzogchen i Väst, Hans Kernell, Jes Bertelsen, Karl Antz, Linjehållare, Meditation, Meditationslärare, Mindfulness, Nuets himmel, Tulku Urgyen Rinponche, Vækstcenteret

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Captcha loading...

Fabricius Resurs AB
info@fabriciusresurs.se
Org.nr. 556266-4812

Huvudkontoret
Ulriksfors 435
833 93 Strömsund
Tel. 0730 78 68 22

Malmökontoret
Lugna gatan 12, lgh 1101
211 60 Malmö
Tel. 0702 81 11 42

Gilla oss på Facebook och LinkedIn

© Copyright Fabricius Resurs AB